Tuesday, December 15, 2009

::TIGA::THREE::

Ye! Aku sangat marah! Sangat2 la marah sampai rasa nk jd macam kucing kat atas ni…Kenapa?

Sbnrnya, nk kata marah tak juga. Tp agak geram dan menyampah pada beberapa perkara:

  1. Pencemaran Bunyi

    Ini berlaku di kejiranan aku. Aku tak paham la spesis apa depa ni. Xreti nak hormat org langsung. Aku tau la korang hebat, kaya, canggih…keta ada sound system yg hebat. Speaker letak 10 bijik.. kot ye pun..hormat la sikit org2 yg ada kat sekitar korg tu. Ingt2 la rumah ko tepi surau. Banyak aktiviti2 agama kat sana. Time solat pun org jemaah kat sana. Alangkah moleknya kalau ko n geng2 ko yg hebat2, ranggi2 and stylo tu gi join sekaki kat surau dari pasang lagu sekuat2 alam? Kekadang tu dah nk masuk maghrib, time tu la korang pulas volume tinggi2. Pehal weh?Org baca Yaasin kt surau, korg nari shuffle berbackgroundkn lagu dangdut remix yg ntahapapantah tu. Malam2 yg dh sunyi tetiba korg pecahkn dgn skali lagi bunyi yg menyakitkn telinga ni. Salah tak salah nk modify keta korg jadi camana pn tp agak2 la kalau nk test power. Bila tegur,tak leh terima. Macamana tu? Geram tul la aku..Rasa mcm nk je aku putuskn memana wayar yg ada. So bila dorg start wat hal dgn speaker2 dorg tu, KADABOM!!meletup…puas hati aku!


     

  2. Desperate Woman and Black Magic

    Yang ni…aku tak sangka wujud juga golongan mcm ni di zaman yg serba moden lagi canggih dan agak civilization ini. Sapa yang terlibat tu aku kna rahsiakan. Aku Cuma nk cakap…Oi pompuan..kot ye pun dh terdesak sgt…takkn la sanggup nk guna benda2 setan mcm ni? Curi bf org satu hal..pekena dgn jampi,bomoh2 ilmu sihir ni satu hal. Hidup zaman mana ni? Nama je educated, ada ijazah…La ni pun blajar lagi nk jd cikgu. CIKGU!tp buat benda syirik ni.APa kes dowh? Tau la ko dh berumur…tak berpunya lagi…Apa la salahnya kalau buat sec normal. Kalau nk sgt dgn bf org pun, buat cara normal. Ngorat elok2 bukan main ilmu2 salah ni. Dah org tu tanak, cari la org lain. Belambak apa jantan kt dunia ni…Ni, bkn stakat yg lelakinya ko buat, dgn gfnya skali ko kenakn..Manusia ke apa? Apa ko ingt,kalau ko dpt laki tu..hidup ko akan happily ever after k? eh, halooo…even Snow White, Cinderella tu pn tak guna black magic, bru ending cerita happily ever after. Yg ko ni? Aku kesian tgk mangsa ko ni…berbulan merana macam org hilang akal. Tak makan, tak tido..NAsib baik cepatla berubat. Dah nk sembuh tu, ko hentam plak dgn ilmu ko..Ek e leh…bodoh piang betul la..Bleh tak ko..dgn sesapa yg tlg ko tu…fikir sikit apa yg ko buat ni…Taubat la wei..kalau ko nk, byk lg org yg ko leh wat laki. Dgn mamat tu, dh tak da jodoh…takda la..Aih..geram betul aku. Rasa mcm nk belasah je pompuan tu.Tp, aku still tak caye sgt..Ada juga org mcm ni kt dunia skrg?Ish…ish…ish…


 

  1. Billboard

    Ni aku ta nak komen lebih2. Aku juz musykil…apesal byk sgt billboard besar2 kt serata sabah (kk hingga sipitang) yg aku tgk la..byk gila muka menteri2, wakil2 rakyat kt billboard tu..Pesal ek?Tak dela..kalau aku tak silap, masa aku dok baca blog mantan PM ke-4 kita tu, ada sebut tak bleh letak gmbr mentri, wakil2 rakyat kt billboard..Tapi…ini la yg terjadi skrg..Ke.. aku yg silap baca? Bila aku buka portal u, terang2 sebut larangan meletakkn gambar mentri dlm banting, banner dsb..xpe…nnti aku check balik..boleh k tak bleh…

    Tp..pd pndapat aku la..rsnya tak elok la kan..Bayangkn, nk gtau festival yg akan blangsung kt satu2 daerah tu..gambar pemimpin yg sebesar2nya.Mengalahkn font ttg festival tu. Kalau fikir2 balik, mesti org tanak baca sbb ingt tu juz muka mentri atau wakil2 rakyat je..aku sndiri pn mula2 ingt mcm tu, tp bila aku perati betul2..rupa2nya banner nk gtau ada festival…satu lagi..mgkin aku tak terfikir…tp apa perlunya letak gmbr2 tu?Bukan la nk kata aku tak mhargai jasa2 dorg majukn tmpt kita tp bg aku berpada2 la..emphasize memana yg patut…kalau ada festival muzik asli, elok letak gambar alat music ke…gambar masy kita yg berbilang kaum k..pakai baju tradisi..baru tarik minat org..pd hemat aku la…so..nk kata geram..bukan la..menyampah..tak la sngt…entah..confuse kot?


     

    :: memana yg terlebih, tersilap…sorry ok..Sekadar luahan rasa..

Thursday, November 26, 2009

Sekadar…

Hari-hari yang mendatang kuharung dengan seribu satu perasaan..Sunyi?Rindu?Bosan?

Berkira-kira..berfikir dan mengimbau kenangan suatu ketika dulu…Bersama teman-teman… Masa tak boleh diulang tapi tak salah kalau kita mengulang memori-memori yang pernah kita lalui… seperti aku…

Sesekali, aku menggamit rasa keinsafan dan menyedari reality bumi ini. Bukan semua yang kita ingini akan kita kecapi… Impian, cita dan cinta… Apa yang dilalui kini perlu ditempuhi. Ini adalah perjalanan hidup. Kutip setiap batu yang ada kerana ia adalah pengalaman yang berharga…

Hm… bukan niat ingin menjadi minah jiwang di sini. Sekadar mencoret sebuah cerita yang lahir dari hati, ditafsir dek akal dan dilahirkan oleh gemalai tarian jari. Bila begini, terasa sayup2 gelak ketawa suka ria yang sentiasa menceriakan hari-hari… Kata orang, seceria mentari pagi. Benar kata bijak pandai, adakalanya kita perlu sendiri, meminggir dari keseronokan untuk mencari kebenaran.

Bukan niat untuk menjadi yang terbaik, yang sempurna. Jangan salah faham. Ini adalah luahan yang kutitip buat renungan diri di masa akan datang. Andai ada yang sudi melirikkan mata di setiap bait-bait kata, terima kasih. Andai tidak senang, kritikkan sedia diterima. Laman ini semakin sepi tanpa isi. Minat yang membara untuk berkarya hilang entah ke mana. Buah fikiran untuk menyusun kalimah-kalimah yang indah juga tiada… Namun kugagahi untuk mengisi laman ini… Dengan bicara sekeping hati…

Monday, November 23, 2009

Sabah

Phew!

Finally I'm home! After months stuck in Sintok..counting days to be home..save money for food..rushing here and there for classes and activities..now..i am soooo happy being here..Yeah!!!


 

Its already 3 days but I still exhausted..Damn tired!! Imagine, 12 hours by train and almost 3 hours by plane…not including hours at LCCT…make it worst..U ARE ALONE!!!! Yup…that was very terrible for me..bored…lonely..and quite difficult to do anything..Even go to toilet! I need to wait like 3 hours b4 I can do the Tuuuuuuuuuuuuuuuttt…u know..toilet business…man…hope dat airasia will open the check-in counter earlier after this..say..2 hours before boarding?


 

Cut that out..now I'm here..in my lovely sweety home..with my beloved family..i don't hav much to do this holiday..but for now..i went to my sister school…helped her with those pre-school pupils…7 of them..i read them stories..played with them…My sis end the day with some party..a choc moist cake as the main dish..I was a bit shocked and "insaf" when my sis told me that most of them never had a cake before…they never drink soft drink, never eat KFC, never went to anywhere as far as KK..it makes me feel grateful as I was born in my family..


 

Hm..nothing else to say…today is my parents 35th anniversary but I hav forgotten it…Sorry ma..sorry pa..hehehe…hepi anniversary!!!

Tuesday, November 17, 2009

kpd kawan2 n pembaca skalian...post ni aku copy dr http://isuhangat.blogspot.com sbb aku suka sgt...sempoi dowh..

Salam,

Amacam awekku? Lu orait ke? Wa harap lu ok-ok je..

Awekku, gua telah membaca surat lu tempohari. Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua terhadap lu bukan main. Lu ingat gua main-main ke? Cintan gua mendalam very deep you know! very deep purple! Lu tak perasan ke?

Apa yang kurangnya gua ni? Cuba lu cakap! Gua ni tak cukup hensem ke? Atau lu sudah ada balak lain? Lu sound gua beb! Mentang-mentang lu keja opis, lu ada skandal dengan mat despatch kat opis lu tu! Mamat poyo tu lu nak? Apa barang?!! Setakat mat despatch, kalau lu nak tau, gua dulupun pernah mintak jadi cikgu tapi tak dapat. Bukan pasal gua takde kelayakan tapi tadika kemas jarang amik cikgu lelaki. Lagipun jiwa gua lebih kepada seni. Tiket konsert gua semua habis jual! Sebab tulah gua jadi tukang jual tiket konsert funfair buat sekian lamanya sampai tauke funfair tu tak offer kat onglain.

Gua memang betul-betul tak puas hati ni! Lu memang bikin gua panas! Sampai hati lu buat macam ni kat gua setelah apa yang gua dah kasik kat lu. Lu ingat gua ni apa?!!

Awekku, lu ingat tak dulu sewaktu lu & gua first time jumpa? Masa tu hujan. Lu takde payung. Lu lari pegi kat bus stop. Lu basah kuyup. Kesian pulak gua tengok lu kesejukan. Gua bukak jeket gua pastu kasik lu pinjam. Baek punya gua usya. Start tulah lu & gua sama-sama sudah feeling-feeling. Gua ingat lagi lagu "antara gadis" masa tu kita layan menjadi lagu tema cinta gua kat lu. Gua selalu nyanyi lagu tu kat talipon public. Lu tak ingat ke? Ke lu dah lupa?!!

Pehal lu buat cenggini?!! Gua dah tangkap cintan maut kat lu wo! Janganlah buat gua macamni! Kalau lu tak suka cara gua lu cakaplah! Janganlah kerana besday lu gua hadiahkan t-shirt metallica, lu buat camni pulak kat gua. Gua tau sapa gua. Gua memang macamni, rocker sejati! Lu pun tau sapa gua. Dulu lu takdepun macam ni. Lu tak kisahpun! Lu layan selamba je. Tapi kenapa sekarang lu berubah? Nampak je gua rocker tapi gua pun beriman jugak, beb! Sembahyang jumaat tak tinggal wo!

Lu pikirlah sindri, beb! Gua dah curahkan segala-galanya kat lu. Gua dah sound mak bapak gua nak meminang lu. Gitar Gibson secondhand gua tu gua dah gadai. Gua buat modal nak kawin dengan lu. Cayalah cakap gua! Gua tak tipu! Betul cakap lu! Gua harap lu pikirlah baik-baik, beb! Gua dah takde awek lain lagi. Lu sorang jelah yang gua cinta. Awek lain gua usya diorg tak layan gua cakap lu! Gua tak tipu! Betul punya cakap lu!

Akhirkata dari gua, kenang gua dalam doa makan malammu. Semoga lu berbahagia, beb!

Yang Benar,
Rockersejati

imagine dpt surat cinta mcm ni..perghhh!!!!!

100th

Dah masuk post ke 100...post kali ni nk mengimbau n muhasabah spnjg sem..

1.UUM
Dulu, cite2 aku nk blajar kt UIA atau USM...kunun2 nk amik law or medic tp aku tak pandai..so dpt la masuk IPGM..rezki aku ttp di penang wpun bukan plajar USM tp Ipgm Pulau Pinang.Syukur..walaupun mulanya aku xmo gila masuk maktab jd cikgu + cikgu BI..tp dh 4tahun and aku rs aku suka profesyen ni.Sekarang..aku tgglkn Penang yg ada mcm2 n berhijrah k bumi Sintok.UUM ni wpun xda la shopping mall mcm kt penang tp xtau napa aku still rs complete.Wpun nk mkn Mc D kna g alor star,tgk movie kt jitra...aku xkisah.Dr kecik pun aku hidup jauh dr entertainment.UUM ni ada go-kart,ada mall,ada byk tpt mkn (nk mknn arab pun ada) n paling best...udara yg segar...aku xsuka org dok mengata u aku ni u ulu..utan..bg aku uum ialah tpt yg plg sesuai utk blajar.Betul...xtipu...sungguh..aku syg uum...

2.ROOMATE/RAKAN SEBILIK
ms mula2 check bilik kt portal, aku neves nk tau sapa rumate aku.Pastu apek @ ivan gtau.."rumate u ziha!" OMG!ZIHA?Arziha?ok...utk pengetahuan semua..ziha adalah slh sorg ahli sexy seven..napa aku tkejut?sbb..sejak mula masuk maktab lg aku tak suka dorg ni.betul..pengakuan ikhlas.So...sjk tau ttg tu aku mmg xtdo lena.Aku siap ckp kt mak..rumate nnti xbest..Hari pertama dftar kt uum..aku msg ziha.Pggln Zie sahaja..ala2 manja gtu..dia reply msg aku..biasa2 saja..aku masuk bilik..dia xda.hnya ada sorg dak junior..xpe..yg junior blakang citer..bila dh jumpa..kitorg ok la..tp aku cuak sikit cz dpn bilik shasha n faz + mastura..oo man..chin n lain2 brada sgt jauh..aku redha..bulan pertama agak kekok tp bila dh lama...Sesungguhnya aku suka ziha..Sexy seven?sgala prasangka aku kt dorg terpadam.Dorg ok je pun..ziha ok n best..dia la kejut aku bgn subuh..kalau aku tensen dia pandai je wat aku hepi..study sesama plus tunjuk ajar sifu shasha..bosan2 lepak bilik sha borak2 sambil makan2...learn to survey new product kt internet n paling penting..sikap pompuan aku semakin nampak sjk kawan dgn dorg.Aku jd lemah lembut..sedikit manja hehehe dll..she teaches me many thing.Agama..aku dh jrg tggl solat..especially subuh.sabar...caranya yg agak lembut wat aku terikut...cara rlease tensen so aku jrg marah2...2 lg rumates Jue n shida...i learn to b a gud sister for them..sensitive..so bila pikir balik..aku xspttnya buruk sgka ms mula2 dulu..aku sayang rumates aku skrg...tak kenal maka tak cinta...isk3..sebak la pulak

3.STUDY
aku akui aku mmg malas study.Nk g kelas pun kadang2 kna motivate diri betul2.Wat assignment last minute..sampai kt uum aku lg lost.mklumla persekitaran yg bebas,jadual yg xpadat wat aku lalai.Kali ni assignment btl2 buat last minit.mmg gila..buku xpenah nk baca.Waktu kuiz pun nk tak nk je study.aih...yg ni makin teruk...next sem kna ubah...pointer dlm bahaya...

4.LIFE
keluarga - aku rs aku mkin rapat ngn family especially kakak aku.jarang2 gaduh..jarang2 aku ngamuk..mungkin sbb makin dewasa.dgn adik aku lak..aku dh tak garang sgt mcm dulu.mgkin juga sbb aku mula faham dia.parents..aku sdaya upaya mmbantu mana yg patut..xnk memerap je dlm bilik mcm slalu..plus..atok@pak tua pun dh xda..sumtimes,bila fikir nk cuti, balik kg...aku jd berat hati.Aku tak sggup nk jejak rumah sb ingt kngn dgn arwah.yela..ms arwah meninggal aku jauh di kedah.lagi 4 ari nk balik raya.tp aku positif...i still hv my parents,brothers and sisters there...i still hv grandparents blah mak.i want to share my time with them..i really love them and want to show it tho aku lemah dlm hal ni..btw...my family is my life...

rakan2-aku semakin meluaskan jaringan rakan2..Alhamdulillah..aku cuba buang tabiat buruk sgka aku dgn org dan hasilnya...aku bleh masuk dgn sesapa sj..tp aku minta maaf byk2 kt chin dll sbb jrg bsama korg..kelemahan ni aku akan cuba atasi masa akan dtg...


5. $$$ MONEY $$$
aih...yang ni tak tau nk kata apa...aku agak boros kali ni.beli itu ini..makan byk...xjimat lgsg!jumlah duit dlm bank dlm status bahaya..red alert...knapa ek?ye..sy sgt suka berjalan2...hm...kna jimat juga ni...ok..next

6.cinta
(tulisan kecik sbb segan hehehe)
1 je..makin byk cabaran.perlu byk bersabar

Ok la..tu je buat ms ni..kelemahan perlu diatasi..kebaikan perlu diteruskan..Overall...i did not regret anything...this is life and i juz move forward.-end-

Thursday, November 12, 2009

bila sendirian....

Aku tak tau la...perasaan aku sekarang ni apa sbnrnya? Bosan? Sunyi? Geram? Stress? Aku amat tertekan!

SATU
exam aku ada lg 2 paper. gap dgn paper lepas 10 hari menyebabkan aku sgt malas utk study dan hilang mood. Apesal la exam aku tak tetiap ari? Aku lg suka sebenarnya. Ni selang2...jauh lak tuh.Masa hari2 selepas exam yg 2 paper tu, rajin juga la aku membaca. Kiranya dh abeh la tp bila dh dekat ni of coz la kna revise balik kn? Tp tula...problemnya...aku mmg tak leh fokus..Arghhhh!!

DUA
Sunyi. Ye aku sunyi. Kengkawan seperti Ziha, Shasha dan beberapa nama lain telah berangkat balik k kampung masing2. Aku sepi sangat. Aku nk balik juga. Mmg la exam aku abis 13hb tp flight aku 19hb. lama gila nk tunggu..Sunyi giler!!

TIGA
Geram. Yang ini mmg aku dh tak tau nk kata apa. Berbulan2 berhempas pulas usaha projek tambun ni, last2 tak jadi atau dgn kata nama lainnya - postpone. Ok. Itu tak jd masalah sgt. Yg jadik masalahnya ialah paperwork kna betulkan balik (hnya kerana guna Kolej Sastera dan Sains instead of College of Arts and Sciences), kna g jumpa pn.B balik, minta sign dia, hntr g pej, tggu siap suma, ambik lg kt pej...Oh man..bila la bala ni nak habis?seyes, next time aku tak mo buat projek lg.Biarla aku jd pasif..(mgkin sha n ziha boleh mepertimbangkan permohonan ahli club pasif mereka).Owh...terlupa..aku ttp S/u kerja Tun.Tp aku agak lemas gak sbb aku agak sukar bergerak ke sana sini. Aku ingt tak jd mpp takyah nk pikir benda ni...aih...

EMPAT
bosan.Aku tak tau nk buat apa.Ok, study.yup...tp lepas 2 hari ni?tolonglah wahai pembaca...apa aku nk buat nih!!!!!!!!!
setakat ni aku hnya mmpu mengisi masa lapang dan menghilangkan kebosanan dgn mengedit gambar.Nope!bukan guna photoshop ok..aku dh jnji dgn Mr.Loppy tak mo simpan software berat2.Juz guna magic photo editor n photoscape.Tq to Ziha n Ani krn kenalkn aku dgn menda alah ni...So inilah hasilnya...

photoscape


photoscape jugak


photoscape + magic photo editor





Wednesday, November 4, 2009

berwajah baru

Akhirnya, mr.loppyku berwajah dan bernafas baru..TQ for Ivan yg membantu memformat mr.loppy ini dan paling best ialah dia dilengkapi dgn windows 7 yg sangat mudah, cantik dan hebat!

Buat mr.loppyku,

Sorry banyak2 kalau sebelum ni aku sering pukul2 ko.sikit2 tampar.sikit2 jentik.silap sikit ketuk. Aku tau ko mesti rasa sakit kan...Apa nk buat, owner ko ni agak panas baran.Yela..masa tu ko pun satu gak. Time aku nk wat keje, mulala ko nk hang la...screen gelap la...tak leh buka folder la..mana aku tak ngamuk.Tp aku harap pasni ko tak macam tu lagi...

aku juga minta maap sangat sebab suka marah2 ko n ugut nk tolak ko kat kedai komputer second hand..Tak...bukan aku tak sayang ko...tapi kadang2 kedegilan ko tu buat aku bengang..Ye la...bila ko tak mo log on...mcmana aku nk wat kerja?pastu ko slalu lambat nk shut down...tu kira xpela sangat sbb ms tu aku dh stop wat kerja tp bengang juga sbb nk kna tggu ko b4 aku cabut plug...Slalu buat aku lmbt nk kuar atau buat kerja len..hrp2 pasni ko jgnla buat mcm tu ek...janji tak ganti ko dgn notebook yg kecik tu..kalau ganti dgn notebook..mcmna aku nk tgk dvd kn?kiranya ko best lg la..

semalam aku dh hntr ko g jumpa doktor kn...dh buat spa...dh tukar wajah..aku dh lap2 habuk2 yg melekat kt tubuh ko..dan mesti ko suka juga kan sbb ko tak payah nk run program2 berat mcm photoshop ngn dreamweaver lg..aku dh tak blajar e-learning dh...skrg ko mesti dh rasa lg sihat..Jadi harap2 hubungan kita bleh jd macam dulu.mcm masa mula2 kita kenal dulu...aku jnji tak marah2 ko lagi...pukul2 ko lagi...tarik2 ko lagi...tp ko kna janji jugala ngn aku yg ko tak nk buat hal lagi..boleh kan?J.A.N.J.I?

saya saaaaaayaang Mr.loppy saya!!!

Friday, October 16, 2009

Aih...bila malas melanda...

Adui la..assignment banyak..exam dah sekat...sedar memang la sedar...tp kemalasan melampui kesedaran..

Last week mmg mggu yg amat memenatkan bg aku. Mana dgn family day (walaupun aku tak keje sgt), fiesta YAB (nari ngn fashion show jer pown), pilihanraya (tak bertanding ok) tp aku ttp pnat.

Kita mulakan dgn pilihanraya. Btw,tahniah kpd cik tun, Mirul n murni krn telah menang dan menjadi mppuum. Sronok juga g ikut berkempen wpun kempen kt sini takla sehangt kempen pilihanraya kt luar tu. Tp, adala juga kutuk mengutuk, maki memaki..ALa...politik..expect apa kn?tp..aku pun stress gila gak..di sini sy ingin memohon maaf kpd memana pihak yg agak tidak berpuas hati krn saya tidak masuk bertanding. Ada sebab2 yg hnya sy mengetahui..Sori ok..

Family day?wpun aku tak buat keje byk tp tekena juga la tempias kesibukan dan kestressan itu..kt sini aku nk highlight 1 benda je..Apa silap bebudak course TEYL yg org tak suka sgt kt kitorg ni? Pi mana2 mesti ada je org tak puas ati.Kutuk, bias, macam2 lg la..Tp yg sakit hatinya tu, kerja blakang2 tabir yg kurang popular (atau tak popular langsung) suma bagi kat bebudak TEYL. Dh abis event, ajk suma blah. Wpun bukan hal korg, but as a TEAM..tlgla kemas apa yg patut. Ni tak..BEBUDAK TEYL JUGA ANGKUT KERUSI, MEJA, PERKAKAS2 dsbgnya. mau tak berketul kengan aku angkat berat. Piirah!minta puji ja suma tu...macam s***!

Fiesta YAB.Kudos for the organizer. mmg besh gila. First nite, pembukaan mcm besa la...Nari2, nyanyi2..Aku menari boria kowt...Nk ucap tq so much buat A'an yg telah membuat transformasi wajah aku dgn jayanya. Gambar?Next time ek..Second nite, P.Ramlee & Saloma..bebudak TEYL juga yg meriahkn suasana..U guys mmg the great!third nite..ada fashion show..ha..aku join beb..catwalk dow...pakai sari sangary..TQ for the saree n make up to Fazilah..

Thats all..aku tak de apa nk tulis. Juz report apa yg berlaku setakat ni la..Bosan?lantak korg la...ni blog aku, sketi aku la nk tulis apa pun..Chow!

Monday, October 5, 2009

my life so far...

giler bz mggu ni..xla bz pun cz keje aku mmg xda..stkt nk round gerai2..bosan dow..tp nmpk bz cz aku xdpt bermesra ngn katilku..mr.loppyku..kengkawan..n mr. A...aih..

tp best cz dpt jumpa kwn baru mcm Kak Cici (mpp kowt..huhuhu),Kak Yuni_nuna, Echah, Maria, Wan, Muaz and awi..most of the time aku mmg ngn Wan je..mybe shift same kot?Mamat ni nmpk je senyap tp agak happening juga..

org kedua yg aku rs best ialah kak Yuni..mybe asal sama kn..Sipitang jak pun..sudahla cute..funny lg tu..pinky girl..she loves pink and she gets a big pink teddy bear for her bufday present...dinamakan MOA-moa..maskot kitorg tu..heheh..hepi burpday kak Yun!!

Maria..budak lg tp kepala gila2 juga.Agak manja terutama ngn kak yuni n kak cici..dak sarawak..

Kak Cici..ni la BOS kitorg..Cute girl who like to laugh..but very serious when it comes to work...Takut sya..tp keje ngn kak cici mmg besh!

Echah..memula aku ingt tua dr aku rupanya sebaya!membazir je aku pggl kakak..Dia ni lg happening..asik nk gelak..aku pun tak paham..aih..

Muaz..mamat kembara sbb diai budak Kembara..Takla kenal sgt ngn dia cz tak rapat kan..jrg jumpa..so..no comment

Awi..mamat palapes...pun takda apa nk comment...kurang mesra dgnnya..

NWAY..for all MOA exhibition crew..korg mmg best!hepi dpt jumpa n keje ngn korg..

p/s:backpain kembali krn kerja mengangkat barang..sori mak..buat penat je mak bw g berubat sana sini..sy mmg anak yg degil hehehe

Saturday, September 26, 2009

bila raya menjelma

Kabooom!!

Argh!!!! LAgi2 bunyi mercun...aku dh naik lali dh walaupun pd dasarnya mmg aku tak suka bunyi mercun dan mercun itu sendiri. Bakar duit je..Tp, aku taknak citer ttg mercun wpun kmpung aku mcm dlm zon perang..aku nk citer ttg raya.

Raya thun ni mcm biasa juz rasa lain coz atuk dh takda..So far, pak aku ok.So, kitorg pun ok. Tahun ni aku tak yah nk sibuk2 siapkn baju raya cz mak aku buat semua bju raya utk ank2 pompuannya yg cantik2 suma hehehe...tak byk...2 psg sorg jer...

Raya 1st..Semayang raya.Tgh dok bertakbir, airmata belinang je.Aku ingt aku je,tup2 kakakku pun kulihat menyeka airmata.Lagila laju airmata turun. Adk n mak steady je..Pas semayang raya, salam2 ngn ahli keluarga (family abg takde lg...), mkn2 n pergi ziarah kubur atok n nenek. Agak menyampah gak ngn org lain yg melawa semata ke kuburan dan ala2 piknik lak..argh...lantakla..aku hnya menahan sebak bila sampai di kubur atok yg masih baru. Tok...sori..tak sempat jumpa b4 atok pergi...Nk balik dr kubur, guess sapa aku jumpa..Ye..Dia..Zarie..Hm...No komen la...Ptg, g beraya k rumah atok blah mak..Lepak smpai mlm...

Raya 2nd...Nothing special...makan..makan..makan...heheheh

Raya 3rd..JOM BERAYA! aku bersama kwn2 skola spt maziah,myra,zana,rehan,farah,n geng btekak aku Leloq pusing 3 kampung lawat teman2 n cikgu cikgi...Byk gak aku dpt brita kawan dh kawin, dh ada anak, dh betunang...hm..yg meninggal pun ada..terkejut byk kali juga la...sampai rumah ptg..mlm lak..aku menerima kejutan..Wah..macam reunion bersama ex-bfs lak hak3...syukur bila dpt tahu nasari dh nk bertunang..Alhamdulillah..moga bahagia k anak cucu..

Raya 4..aku buat apa ek?xingt...ooo...beli belah ngn mak n bapa..terjumpa mr.shahzian...Ada juga peluang jumpa dia...pastu takde apa..ptg g rumah atok lg..mkn durian sepuas hati..nyam3..jumpa maklong sefamili gak..
raya 5..Nazirah dtg n datz...tak lama pun..plus ari tu bz persiapan tahlil..
raya 6...Aku balik k uum..Perjalanan setengah hari...Lama gila kt LCCT...Now..back to student life..assignment...presentation..bla3

ni aku letak gmbr aku n kawan2 ms beraya..Ada lg yg still single..kot2 ada yg berkenan cewah...ampun ya kawan2...
BFF..nazirah n me School mate yg kurindui
p/s :aku takde nk citer apa pun..sj tgn gatal nk menaip..nway Selamat Hari Raya..Maaf Zahir dan Batin

Sunday, September 13, 2009

RAJIN VS MALAS

Skrg dh kul 2.30 pg tp mata aku lgsg tak mengantuk.Pelik.Td ms aku rajin nk study..berat pula mata nih..Skrg segar bugar.Tp aku tanak baca buku..sbb aku yakin, within 5min konfem aku terlentok atas keyboard ni...

takde apa pun aku nk crita...Sj melayan kesepian..Bukan, aku bukan mcm Wok yg berusia 107thn spt yg dicritakan oleh kak tun..Aku tidak sesepi itu.. Aku cuma suka berada dlm situasi yg sunyi, sejuk dan sendiri.

kdg2,dlm sunyi2 ni aku rajin bermuhasabah selain dr bertenet2...Imbau kembali apa yg telah aku lalui. Lihat baik buruknya...dr situ, aku cuba perbaiki diri..dan selalunya hnya 1 benda yg aku tak leh baiki..MALAS..makin tua, makin kronik sifat ini.

Masa aku skolah dulu, bleh dikatakan aku sgt rajin (bukan membangga diri ek)..Everytime dpt buku teks baru, aku bc sampai habis. tak kisah la BM k BI k Sej k Geog k mahupun PAI.Aku mmg bc dr kulit k kulit. Tp skrg? Text book aku yg 2 kali lg nipis dr text book skolah pun aku tak sentuh...Alasan..MALAS.

Ms sekolah dulu, aku rajin buat latihan tambahan. Kerja yg cikgu bagi aku buat cpt wpun lusa atau mggu dpn kna hntr. Tak cukup keje cikgu bg, aku cari buku latihan, buat latihan sendiri. Aku tak gi tuisyen pun..Tp sekarang, assignment nk hntr esok,mlm ni kul 10 baru start buat. Alasan kunun idea mencurah2 k ladang gandum.Malas je tu sbnrnya...

Dulu, aku sgt rajin k sekolah. Kalau bleh tanak cuti.Aku bleh duk kt skolah dr 6.30 pg hgga k mlm. Mcm2 bleh buat..tp skrg? Nk g kelas yg sejam setengah pun aku tak mau.Betapa pemalasnya aku...

Persoalannya di sini...aku tak tau napa aku menjadi semakin teruk..Kalau aku rajin mcm dulu, agak2 bleh dpt pointer 4.00 tak?Aih..yan...tlgla jd rajin...

Sebelum kepulanganku....

"jaga diri baik2...patua nda lama lagi ni.."

itulah ayat yg memberi kesan yg mendalam dlm diri aku...

"jgn terkejut ming...patua tiada sudah".

hanya beberapa hari sebelum aku pulang ke kampung..Beliau telah meninggalkan kami. Di sepuluh hari terakhir ramadhan..di petang khamis...pergi dengan tenang...

Aku? Agak sedih...hingga ke saat ini aku masih diselubung duka. Terkenang kisah kanak2...terkenang mata tuanya...terkenang segalanya...Kini beliau telah tiada....

Maaf...aku tidak mampu menulis banyak..Tubir mata hampir tumpah..Kini aku menghitung hari kembali ke kampung menziarah pusaranya. Moga beliau damai di sana...Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman dan beramal soleh...Amin...

p/s: TQ kpd Arcj, Ziha, Shasha dan teman2 lain...Dlm keadaan diri dirundung duka, kalian ttp bersama mengukir tawa dan senyumku..

Sunday, September 6, 2009

Cerita ttg raya

Raya..raya...raya...


Baru half month posa..tp umat Islam kt Malaysia ni dh sibuk shopping raya...Ari tu g Yuwata, Jitra pack dgn org shopping raya. Masuk jitra mall pun sama..Aku? Memandangkan agak allergic ngn org yg ramai, aku mengcancelkan niat nk cari baju raya...Takpe...Masa masih panjang...


Tp, cancel punya cancel...aku dh berjaya membelanjakan RM100 lebih beli souvenir utk ahli keluarga tercinta...List spt berikut:


1. Jeruk Pala, Pala kering n jeruk campur utk nenek n family di rumah.
2. Sehelai jersi MU utk Adi.
3. Sehelai t-shirt adidas utk Adi juga (ats permintaan dia ek..bukan pilih kasih)
4. Sehelai t-shirt Adidas utk bapa.
5. Sehelai t-shirt adidas utk enoi.
6. Sehelai t-shirt adidas juga utk yayang.
7. Sehelai jersi England utk Abg Amzah.


Eh, jgn terkejut lak..Adidas yg dibeli bukan yg ori..Manala aku nk ada duit beli baju adidas ori..Suma padang besar mari...Tp kualiti dijamin tip-top. Nk tempah? Boleh....hehehe


Ni pula senarai barangan yg perlu dibeli nanti :


1. Patung made of kain utk Iris.
2. Sehelai tudung utk mama dan juga Kak Ct.
3. Serunding daging.
4. Kuah rojak Mak Bee (xsure la mak bee k mak dee ke apa...)


Huh...jenuh juga la aku nk mengangkut ni nnti. Travel nk balik raya agak mencabar juga..

14 Sept, 6 ptg -> Menaiki keretapi dr alor star ke KL sentral
15 Sept, 5.30 pg -> Dijangka tiba di KL sentral, siap2 utk k LCCT
15 Sept, 9.30 pg -> SAbah...Here I Come!!!

tp...sebelum tu..Aku pun nk beli baju utk diri sendiri juga...Nak beli kaler hijau lumut..masalahnya, aku tak tau nk beli kurung ke kebaya???? Suggestion?

Gaya ala model baju raya hak3...Tempat: EDC Hotel, Sintok slp mjlis buka posa Cohort 5
p/s: ingat nk bisnes baju2 jersi..khas utk mereka yg berada di sabah...Amacam?Agak2 bleh tak? Anyway..tq for Mr. Aizat dan Raja Chamglunnya yg sggup ke sana sini cari suma benda ni...

How to cure your homesickness?

1. Always call your family at home.


2. Put your family photo as desktop's wallpaper.


3. Set your family photo as your hp's screen saver @ wallpaper @ start up picture.


4. Share your story about your family with friends.


5. Remember your purposes of being far from them.


6. Make yourself as busy as possible.


7. Buy your flight ticket (in my case) earlier so you know you will be going back home.


8. Make sure you have prepared some souvenir for them (the feeling of shopping for your family so much enjoyable than shopping for yourself!)


9. Frequently check on the calendar...Countdown to Balik Kampung.


10. Pray that you will dream of them every time you sleep.


p/s: Cant wait to go home!!!!

undur belakang..

last post aku citer ttg cikgu aku..tp bila pikir2...aku rs nk delete balik sbb aku tak dpt keizinan nk ckp ttg beliau di blog ni. Al-maklumlah...kt dunia maya ni macam2 bleh jadi..so, utk sebab2 yg dirasakan rasional, aku dgn ini mendelete post tersebut...

Wednesday, September 2, 2009

Aku dan Kesibukan

Kalau orang nk kata aku pelik...xpe...aku tak kisah
kalau orang nak kata aku cari penyakit..xpe...xkisah
maka, berkatalah anda apa pun...aku tak peduli..INI AKU.

Akhirnya, setelah beberapa purnama menyesuaikan diri hidup di uniutama (nama lain bg uum), aku telah berjaya mencari rentak yang selama ini hilang dan sayup2 kedengaran (apesal ayat aku bunga2 nih?)

Aku dh join beberapa aktiviti yang menyebabkan jadual aku yg selama ini hanya padat dengan kelas, assignments, discussion kini bertambah dengan hal2 yang tak berkaitan dengan akademik. Hasilnya? I'm ALIVE!!!!!

Sebenarnya, sejak aku sekolah lagi aku suka kalau aku ada benda lain yg kena buat selain dr belajar. Tula sebab aku join mcm2...bukan nk cari populariti. cari pengalaman? Hm...itu jwpn skema...Tak...bukan sebab itu...

Aku boleh dikategorikan sebagai pelajar yang malas belajar. Studi last minit, buka buku bila ada homework,dsb. Percaya atau tidak..anda perlu menerima hakikat ini. Aku ke sekolah coz nk jumpa kawan, nk buat kerja yg kadang2 bukan ada kaitan dengan pembelajaran aku pun. Best tau...tak bosan hidup..Tapi..satu hal yg aku perasan..bila aku dh sibuk itu ini...baru aku ada mood nk studi. Alasan aku...takut nnti asyik buat kerja lain, assignment@homework tak siap..so..no procastinate anymore..

Jauh dh aku melalut..in related with that..setelah almost three month aku kt bumi sintok ni, mmg aku agak lost. Balik kelas xtau nk wtpe. Assignment? Ala..byk masa lg..Tp bila ku dh involve dgn sumting, no more rehat2..Time moving fast..aku pun buat la kerja..walaupun takla bersungguh sgt, tp elokla dr tak buat lgsg..And..I'm back to the track!Alhamdulillah...

Nway, TQ for Mr.Aizat Rushdi yg byk bg idea nk buat apa..tunjuk jalan mana...and not forgotten, my fren yg inject me wif spirits!TQ y'all!

p/s: suka kna buat apa2 dlm keadaan tergesa2...

Thursday, August 20, 2009

warkah kerinduan

Ke hadapan kau yang kurindui..Semoga sihat dan berbahagia di samping keluarga tercinta. Maafkan daku kerana telah terlalu lama tidak mengutus khabar buatmu..Bukan kerna kekangan masa yang menghimpit hidupku..namun aku tidak punya kekuatan untuk mengingatimu..

Entah kenapa malam ini, ketika ini aku menarikan jemariku untukmu. Sudah banyak kali hatiku mendesak, menggagahkan diri mengirim walau sepatah kata buatmu namun ia terhalang dek fikiranku. Tapi kini, kerinduanku mengenepikan segalanya. Aku akur pada hati..Maafkan keegoanku..

Benar, aku selalu menghubungi mama, papa dan yang lain. Tapi kurasa agak kekok untuk bertanya kepada mereka tentang keadaanmu. Sesekali terdengar suaramu di hujung talian. Hatiku berdetap hiba. Namun ku tahan jua. Aku memang tidak pernah meminta mama memanggilmu untuk bercakap dengan aku. Sungguh, masa2 lalu membuatkan aku mengerti yang kau tidak pernah faham apa yg kukatakan. Untuk apa aku merelakan ketidakfahaman mu itu melukai hatiku?

Kendatipun, aku tetap rindu padamu. Aku rindu saat kita berkejaran mesra. Aku rindu saat melihat kau menikmati santapan yang aku sediakan. Aku rindu mendengar suara manjamu. Aku rindu renungan matamu. Aku turut merindui keletahmu yang nakal itu. Aku tahu kau juga begitu, bukan? Masihkah kau menghabiskan siangmu di kamarku? Adakah jendela kamarku masih menjadi tempatmu termenung melihat awan atau barangkali mengenang nasibmu yang sendirian? Atau masihkah engkau setia mengejutkan ahli rumah dengan suara lunakmu saat subuh menjelang?

Alangkah bahagianya andai saat ini kau di hadapanku. Akan kulempiaskan kerinduan ini padamu. Akan kuceritakan setiap pengalaman pahit manisku padamu. Aku tahu, pasti kau hanya memandangku sepi tanpa sebarang kata. Itulah kebiasaanmu. Aku menanti untuk bertemu denganmu. Membelaimu penuh kasih.Nantikan aku...Cici, kucingku.

Monday, August 17, 2009

E-learning yang membengangkan

aku tak tau napa..aku mmg benci yg teramat kt subjek yg satu ni...Actually tak la benci sampai aku tanak blajar...since aku mmg suka gak exploe bab IT ni..aku tak kisah la...tp knp banyak sgt benda nk kna buat?WHY????

1. Website --> ini adalah kerja kump. Kna prepare 1 website yg sesuai utk learning process..kt dlm website lak kna ada mcm2..pdf..jpeg...pp..bla..bla..n bla..bla...yg aku sendiri tak tau apa ke menatang tu. Semua kna purrfect...tu yg tensen...30webpage...everything must be perfect!WTF?susah kot...dhla sy buta IT ckit arghhhhhhhh!!!!!!

2. Newsletter --> hat ni kna buat buletin yg sesuai utk english language society...tak byk komen sgt sebab senang nk buat.

3. Poster --> yg menyakitkan hati tu kna guna Adobe Photo Shop!dhla tak tau guna menda alah tu..nk siapkan cepat lak..kang buat ikut suka kang...kata tak ikut prosedur pulak...nk belatih guna laptop sendiri...asal install je konfem laptop aku demam..so?mcmana nk siapkan kerja?

4. Power point --> yg ni aku tak faham sgt.mungkin sbb kpla hotak aku dah berselirat dgn benda yg trsebut di atas kot. PP senang je...yg jd susah sbb benda2 kt atas tu la..

5. QUIZ --> dh la kerja banyak...kuiz ada tiga kali..tnya teori lak tu...pdf?jpeg?winzip?amende tu?arghhhh!!!


skrg ni...aku tgh mengcompare...knp batch b4 me kna buat modul soalan je?(and they say :u guys are lucky didnt get Dr. H as ur lecturer)...well...take a look at the list of assignment above...who's luckier huh?

Monday, August 10, 2009

akumemangtakretibagitajuk

Selaut kasih yang terhampar di hatiku
Bagaikan memanggil sang nelayan
Mengaut kasih yang tak pernah berkurang

Segunung sayang yang teguh berdiri
Memanggil-manggil sang pendaki
Berpaut terus ke dahan yang kukuh
Agar mampu ke puncak
Menawan cintaku

akumemangtakretibagitajuk

Selaut kasih yang terhampar di hatiku
Bagaikan memanggil sang nelayan
Mengaut kasih yang tak pernah berkurang

Segunung saying yang teguh berdiri
Memanggil-manggil sang pendaki
Berpaut terus ke dahan yang kukuh
Agar mampu ke puncak
Menawan cintaku

Tuesday, August 4, 2009

mak tak bagi!!!

aku perlu akui satu perkara. Aku sukar utk melupakan sesuatu yang aku cintai...

Aku mmg lama suka, gemar dan boleh juga dikatakan cinta pada yang satu ini. Kiranya macam dah addicted sangat...Dah kemaruk kata org melayu la. Dari dulu sampai la sekarang, memang aku tak leh nak lupa...nak tinggal benda ni. Boleh juga dikatakan sepenuh hati aku menaruh minat. Aku sayang sangat sampai kadang-kadang aku lupa benda lain...

Tanggungjawab aku sebagai pelajar...
Tanggungjawab aku sebagai anak...
Tanggungjawab aku sebagai rakan...

dan lain-lain...Bila aku bersama dgn yang satu ini, aku rasa best sangat. Segala masalah aku hilang, ketensenan belajar (menghadap buku, assingnment,meluat dgn cikgu/lecturer) hilang..ghaib..Paling best, aku dpt meluangkan masa-masa kosong aku yang amat membosankan. Ye,memang aku seorang yg aktif..

Sayangnya, famili aku tak setuju aku dgn yang satu ni. Mak aku mmg bantah sangat2. Dulu dia bagi...sekarang tak lagi..Apa yang terjadi bukan salah aku pun..Aku tak tahu menahu..Its juz happen..Sekarang aku rasa geram dan kecewa sangat sebab tak boleh bersama dengan yang satu ini..Setiap kali ada chance, semangat aku membuak2.Tapi aku hanya mampu menahan..tapi sampai bila?Ada tak org faham keadaan aku sekarang?

Aku memang...sangat...sangat...mencintai yang satu ini...Silat...huhuhuhu

Saturday, August 1, 2009

kisah budak yang degil...

mak dan bapa dh banyak kali pesan..jgn gi memana..duk diam2 dalam hostel...tapi dia degil...

Abangnya yg sulung juga dah pesan..kondisi kesihatannya sangat rapuh..jangan ke mana2..duk dalam hostel...tapi dia degil..

kebosanan yang melampaui batas kesabaran membuatkan kakinya tetap gatal melangkah keluar dr hostal..memang dia degil...

org ramai balik rumah, dtg bw penyakit..(mungkin sbb makan buah banyak sangat)..dia yg sihat pula cari penyakit..mkn buah rambutan, manggis dan langsat banyak2...memang dia degil...

org kata, pegi tempat aircond pakai la sweater ke jaket k..tp dia malas nk bawa sebab beg penuh..dia mmg degil..

org kata jgn minum byk ais dan air berkarbonat..dia bantai juga..memang dia degil...

Akhirnya budak yg degil itu kini diserang demam...tatkala kisah swine flu baru nk reda kat tpt dia blajar...padan muka dia..ha...degil lagi..

Thursday, July 30, 2009

pesanan...kau+aku=kita

dalam kalut rebah berdiri
mencari damai kiranya abadi
tersusun tapak melangkah cemas
teraba-raba dalam gelap tapi terang

kita adalah kita
tak pernah puas dan suka
hati meronta jiwa memberotak
lapar dan dahaga tdk putus
mengikut nafsu yg semakin rakus

apa lagi yg kita mahu?
ketamakan yg tak sudah2
kedewasaan kononnya tp meratah kematangan
hilangkah sudah nilai kemanusiaan?
pemangsa kpd bangsa sendiri
melahap daging meratah jiwa
mereka yg lemah terus lemas
angkara keinginan menjadi tunjang perbuatan

sudah!
keluarlah dr kepompong nan gelap
hentikanlah pencarian sia2 ini
jangan diteruskan langkah yg pincang
carilah terang yg pudar
kita pasti beroleh sinar.

Wednesday, July 29, 2009

kek...

Aduh....aku tak tau kenapa sejak bbrp hari ni nk mkn kek secret recipe je...Actually lama dh nk mkn..tp tak berkesempatan...(plus besday kali ni tak dpt kek mcm slalu)...
Hm..bile la kakiku ini boleh menjejak secret recipe restaurant lg ek?NAK KEK!!!!!!!
my fav SR cake:
1.Banana Choc
2.Choc Indulgence
3.Mango Delight..
Memang BESH!!!








Tuesday, July 28, 2009

sekadar mengisi kesunyian...

nun di sana
sang petualang mencari mangsa
angin menderu berbau darah
hanyir dan busuk
melilau matanya tajam menerpa
tampak ganas tapi kecut
bertopeng kuasa menutup takut

bergegak gempita penghuni semesta
bergulung awan tujuh petala langit
berpusar lautan seluas pandangan
tatkala si pahlawan membuka langkah kesatria
terhunus keris terpancar semangat
bergetar jiwa menghalang durjana

bertarunglah mereka
buah pukulan bertujah
bertubi jurus memukul ghaib
ilmu kepahlawanan tidak dipersia
buasnya sang petualang
tampannya si pahlawan
beradu mereka sehingga ke subuh
mempertahan pegangan sendiri

pertarungan itu tak pernah tamat
hingga satu ketika
bila yg benar berdiri
bila yg batil rebah
itulah penyudahnya...

Monday, July 27, 2009

UUM+H1N1....



Semalam berita tergempar melanda bumi Sintok ni.UUM ditutup krn ada kes H1N1..Apa lg, mahasiswa/i pun happy la cz dpt cuti seminggu. Sampai jam 11mlm tggu bas nk balik kg.Tak kira changlun yg jammed lg..Xcukup dgn bas HBR n Mara Liner, UNIC bus pun buat charity hantar dak uum balik..Aku?Xkn nk balik Sabah kot...Kuarantin dlm kampus je la...NAsib...nasib...





Is it h1n1 swine flu or the regular flu?


The big question that seems to be on everyone’s mind is:
Do I have the swine flu or the regular flu? How can I tell? What are h1n1 symptoms?


The H1N1 Swine Flu can only really be confirmed with an actual lab test. And, there isn’t a 100% tell tale sign in the form that you have novel h1n1 influenza. It would be nice if your skin turned bright pink or you started oinking uncontrollably. If only we were that lucky.


It’s not close to 100%, but there is one sign that hints that an adult might have the swine flu.


Diarrhea and Vomiting.


Adults don’t normally have diarrhea with the flu. That is usually only common with kids.
Otherwise Swine Flu has the same symptoms as regular flu including:



1.Fever
2.Sore Throat
3.Nasal
4.Cough
5.Respiratory Problems
6.Body Aches



Remember, having Diarrhea and Vomiting is only an indicator. You can still have the h1n1 swine flu without these symptoms. And that also holds true for the other way around. You still might just have the regular seasonal flu accompanied with diarrhea and vomiting.



Only a lab test will confirm h1n1 flu.



Also remember this doesn’t include children. It’s not uncommon for children to have the all the swine flu type symptoms with the regular flu. And with kids it’s better to be safe then sorry, so take them to the doctor.



As we get more research in. We’ll try to narrow this down more for you. If we find that there is a more obvious sign, we’ll post it here, ASAP!!


Make sure your friends are aware of http://www.h1n1-symptoms.org./




Take an early precaution ya!



Friday, July 24, 2009

tolong....

Shhhh…
Awak….nk dgr 1 cerita x?
Cerita bukan dr si penglipurlara
Bukan jua gurauan semata..
Hnya 1 kisah anak dan bapa…
Dengarkn ya…

Di satu malam…di hadapan televisyen
Si anak bertanya kpd bapanya
“Ayah…knp kita berperang?”
“Sbb kita nk bebas”
“bebas dr siapa,ayah?”
“Bebas dr cengkaman penjajah…”
Terangguk2 la si anak
Matanya cerlang, melihat hari muka…

Bila si anak meningkat remaja
Di tengah malam gemar berpesta
Berkatalah si bapa
“Anakku, bebaskanlah dirimu”
“ayah..kita bgsa merdeka,
Kebebasan manakah lg perlu dicari?”

Tika ayahnya beranjak tua
Menanti anaknya tak kunjung pulang
Berbekal kalam usang
Jemarinya menari tarian kata
“Anakku, sungguh kita negara merdeka
Sungguh kita aman sentosa
Sedarlah anakku..
Jgn kau biar mindamu terkunci
Jgn kau biar lakumu terjajah
Suatu hari kelak…kisah lama pasti berulang”.

Cerita ini terselit teladan
Diharap menjadi bekalan
Buat dirimu dan diriku yg selalu leka..
Awak…terima kasih ya…
Kerana sudi mmberi sedikit masa
Buat pacal yg hina bercerita.

--> sy lemah sikit nk bg tajuk sajak (kalau bleh dikira sajak la...).so kpd sesapa yg sudi memberi buah fikiran..apa kata anda sarankan tajuk apa yg sesuai...sy ingt nk deklamasi sjk ni 31 july nnti..any comment?

Finally....

Alhamdulillah...its done...finally...

After months in nightmare...buried in sweat and fear...i am so proud to announce...I have completed my R.O.S Report...those papers now waiting to be binded...To my fellow frens...GAMBATE!

ok...now...i would like to share stories about death...Dont be scared...i just want to share my thought...

Recently, i've watched a japanese movie entitled "1 Litre of Tears"...I know, many of u (especially my cohort 5 frens) have watched this movie. Sorry...i am the slowest one huhuhu...i didnt watched the whole movie actually...just some part from 2 episode..Kudos to my rumate -->ZieHa (hehehe) coz promoted this movie to me.Not forgotten my neighbour Shasha..

Have u ever think one day u'll lost ur ability to walk,to talk or to control all ur movement? U r one of a kind who active, cheerful, talkative, smart, etc...but without any sign u become weak day by day..u even cant go to toilet by urselves!Make it more worst if later ur doctor tells u that they cannot cure the disease.wat wud u feel?

To be frank...i personally will be drown by tears.What is the purpose of my life?how people going to treat me?does my family strong enough to face the truth?will my frens accept me?wat will i do?

I believe noone hav the gut to take this kind of challenge..yet, we shud remember..This is the power of God. All our limbs was lend by Him. With his will, we can lost it anytime. So fella...be grateful..Thank to our God..No matter u r Muslim, Christian, Buddhist, Hindu, Bahaian or any religion u r..Remember to the one who create u perfectly. Use all ur sense, limbs in a good way. If one day u r not able to use them..dont regret or become hopeless..Be strong..if u lost in this challenge, dont forget that ur strength will help someone else in their own journey...

My advice for those who always feel sad...hopeless...watch this movie...Its inspired me a lot and who knows u perhaps will be affected like me?

Saturday, July 18, 2009

21

Sedar tak sedar...dh 21 tahun aku bernafas di bumi ini..rasa macam sekejap masa berlalu...betul kata org, kita xkn sedar yg hidup kita ini dimamah usia begitu aje...Apapun, aku bersyukur sebab masih diberi kesempatan menyambut hari kelahiranku yg ke 21 semalam...tanggal 17 Julai...

Tahun ni..xda kek coklat dr kawan2 macam selalu..xda juga hadiah yg banyak dr teman2...xda juga ucapan selamat hari lahir yg bertalu2...hanya dua tiga msg yg memasuki peti masuk henset serta fb n fs aku...ia adalah hari2 biasa yg aku lewati..ini adalah kehendakku...

Dlm kejauhan, aku ttp merindui insan2 tersayang...Mak,bapa, abg, adi,yayang, enoi dan seluruh ahli keluargaku.mmgla sudah bertahun aku menyambut hari lahir tanpa kehadiran mereka..tp entah kenapa kali ini hati begitu meronta2 ingin bertemu keluarga tercinta. menghirup semula udara kampung yg mengisi peparu sejak aku dilahirkan.memandang kawasan rumah tempat aku membesar...aku rindu..

Tp aku ttp beruntung ada insan yg sanggup meluangkan masa bersamaku di hari itu...walaupun selepas apa yg berlaku..terima kasih...terima kasih atas segalanya...

Semoga perjalanan hidup ini akan dipermudahkan dan dberi peluang untuk mencapai mimpi2ku..InsyaAllah....

Sunday, July 12, 2009

WHAT I REALLY HATE MOST

I hate when people dunno the meaning of word PRIVACY..

No matter they are parents, sisters, brother, BoyFriend, or even friends...Privacy is very very very important in my life...

Privacy means do not disturb any of this:

1. my stuff (closet, books, anything on my desk)
2. My Room
3. Handphone
4. Email
5. When i want to b alone...

Respecting other means u respect their PRIVACY...not all in this world shud be shared, know...i respect others privacy..so i want others to do the same thing as well..Ignore it, fine...she or he will be on the top in my most annoying people...

For now, nobody in that list yet...Do not be the first!its a warning!

Friday, July 10, 2009

library cat?


I know that i am a cat-maniac..so, i decided to buy a book about a cat name Dewey Readmore Books..For those who know this cat for so many years...i just know it a week ago...

I didnt know there was a famous library cat named Dewey in a small town Iowa..He just an alley cat but he did some magic to people there..He is gorgeous, handsome, cute and more than all..a very2 adorable cat..

I not finish reading the book yet because i know the end of the story. I search in the internet bout this cat..and i'm shy to admit that i cried..He had died 3 years ago and i just know him...

A cat never failed to play with my feeling...and i miss my cats at home now!!!!!!

Dewey Readmore Books...cute rite?

Monday, July 6, 2009

a story begins

campus life?oh man...

its almost 2 days i'm here,at uum...what i feel?hurm....dunno...too early to say if i like it or not.the environment...lifestyle...hectic..uh?hectic?yeah...kind of...class at 8 am but i get prepare at 6 ++ am...my..my...catch up bus...fortunately, hav frens here...yup, my cohort 5 team...together we r strong, together we r unbreakable!?

yet, i didnt manage to get all subject registered yet.still hav 1 subject left..actually, it can be done anytime but thinking of "others"...yeah..."Dont b selfish yantie!" crap!

not to mention...i hate when people cant be independant...responsible for their own...well..hello...its your life what...rather than telling sum1 else to do this and that...why dont u do it yourself?grow up,dude!

ok la..i lost my patience already and i dont want to get more "hot".just shut it...until when?dont ask...no idea...advice?any1?hello?argh!!!!!!!

Friday, July 3, 2009

start of something new

JULY...my new journey begins

1.first semester in UUM

2.a new roomate after 3 years with Nana..

3.new environment...green...green...far away from city life

4.more than all...I'm an Adult...another 14 days to go...huuhuhuuhu...NOOOOOOOOO!!!!

Saturday, June 27, 2009

last days

Finally...i've completed my ROS...YEAH!!!!!!!!!!

i dont want to talk bout ROS anymore. I'm satisfied..happy...grateful...plus many more feeling..
Yet, i do miss that school..ok..stop.

Now..I'm here in my bff's house..Nazirah...we went to Manukan Island and yeah..ok la..

So...another 3 days before i go back to Penang?No..not penang...Sintok!UUM...here i come!

thats all la for now...dunno what to say anymore...wish me luck in my new environment...Amin...

Wednesday, June 17, 2009

Inspiration For Teachers

I DIDN'T KNOW

# I didnt know that years of school and a college degree would be of little consolition when facing a room full of bright little eyes on the first day of school. I thought I was ready...

# I didnt know that 5 minutes can seem 5 hours when there is idle time and 8 hours school day far too short for a well planned day of teaching.

# I didnt know that teaching children was only a fraction of my job. No one tells you about the conferences and phone calls, faculty meetings and committees, paper work and paperworks...

# I didnt know that there would be children that i would loved and cared for and stayed up late worrying about, who, one day would simply not show up. and that I would never see them again.

# I didnt know that I can always dry little tears and mend broken heart. I thought i could always make differences.

# I didnt know that the sound of children's laughters could drown out the sound of all the world's sadness..

# I didnt know that children could feel so profoundly. A broken heart knows no age. I didnt know that a single "Yes, ma'am" from a disrespectful child or a note in my desk that says "You're the best" could make me feel I'm on top of a mountain and forget the valleys I forged to get there...

# i never know that I could feel so m uch wiser, more tired.Sadder and happier, all at once. And that i would no longer call teaching my job, but my privilege.

T.S Nor Rina

PENDIDIK (Sept 2006)

- i found this article during my visit to Kelas Mutiara Saga SK Saga-saga..It really inspired me and i hope sum1 there who really loves teaching career will learn sumthing from this article...should not regret being a teacher..no1 can do many job as a teacher..Congratulation!YOU ARE SUPERB!true superman..

Friday, June 12, 2009

jalan...jalan...

Cuti-cuti Malaysia...

Dah nk habis pun 2 minggu cuti aku sblm meneruskan ROS yg agak memeningkan..Selama dua minggu ni aku sibuk berjalan2 walaupun hakikatnya aku mmg tak brduit..pokai dan mufli huhuhu

Alkisahnya apabila teman2ku iaitu ira, kak ain dan kak diea datang ke sabah utk bercuti..Aku mmg agak excited sbb tpt aku yg jauh yg dipisahkan laut china selatan ini mgkin menyukarkan kwn2 utk dtg bercuti..so aku mmg dh buat perssdiaan lama dah nk pgi sana sini...sayang dorg kat sabah 5 hari je..antara aktiviti kami dr 4hb hgga 9 hb Jun:

hari pertama...xbuat apa pun...sampai umah dah kul 10 mlm.makan2 kat tg.aru je...

hari kedua...pagi tu kami berempat memenuhkan ruang dapur..tunjuk bakat memasak la kunun huhuhu...petang tu abg yg sulung @ abg.amzah bw kitorg g tamu jumaat d pkn beaufort...beli brg nk buat rojak buah n tomyam...dorg pun bli kuih muih yg ada...aku juz blanja makan murtabak jawa (kitorg pggl la) yg mmg lain dr murtabak yg dorg jumpa kt semenanjung..malam lak g kenduri kawin..dgr dan tgk gndang brunei..kulintangan..nasib makcik2 sudi..dptla dorg dgr 2 lagu...

hari ketiga...pagi masak...lpas msak tu bapa terchinta kata bersiap..pergi pantai sawangan...malam lak g majlis berinai...

hari keempat...bertolak k labuan...naik speed boat..sampai tu cari hotel, keta sewa dan mula berjalan...tpt yg dituju..hm...semua tpt menarik kt labuan kot.yg bestnya..kitorg yg mmg semua xtau tpt hanya berserah kpd peta..xsesat...Alhamdulillah..

hari kelima...pegi pantai jap b4 shopping kat ujana kwgn..pastu meneruskan prjalnan mggunakan feri labuan to kk...3 jam d tgh laut..nasib tak mabuk..sampai2 je..terus cari tpt tdo..tq to Herman yg mmbantu..rehat jap..g pasar filipina..bg dorg shopping dan makan seafood..sedap dan kkenyangan..kami pun balik..smbung esok lak

last day...sempat k pasar filipina lg sebelum hantar dorg balik...

bila dorg balik..aku ambik kawanku lagi..nazirah namanya..kawan baik sjk kecik...lepak kat umah..kemarin je bapa bw g ulu mmbakut...
hari ni aku akan brcuti2 k kk...lepak rumah makcik sblm k sekolah semula isnin dpn...

a week b4 balik penang..janji dgn nazirah nk g labuan lg..huhuhu..best2

Aksi tepian pantai

My fav pic so far


Kg Air di Labuan


makan time (kk)


gadis misteri di pantai sawangan huhu













Tuesday, June 2, 2009

alkisah GB...

SELEPAS SEMINGGU ROS...

aku mmg xda apa nk ckp ttg hari2 aku mnjalani ros di sk saga2...stakat ni tak masuk kelas lg..juz adala bersama dgn pelajar ms kat pusat sumber..hakikatnya...aku jd bingung sbb aku mmg sukar nk sesuaikan diri dikalangan bebudak...

dalam seminggu tu...adala dua tiga benda yg lain dr biasa.jamuan guru2, mkn dgn cikgu2 lain dan menerima nasihat dr GB..ye..nasihat yg aku akan ingat sampai bila2...

1.CERITERA ARNAB DAN KURA2 BAB 4

aku blur bila gb tnya...tau tak cerita arnab dan kura2 bab 4?huh...sedangkan bab 2 pun aku tak tau nikan plak bab 4..maka bercerita la en.ahmad iaitu gb sk.saga2...

alkisah...setelah arnab dan kura2 mendapat keputusan yg seri, maka mereka pun berfikir...masing2 punya kelebihan dan kekuatan.arnab bleh berlari laju manakala kura2 bleh berenang di air (bab 2 arnab menang krn tdk berhenti rehat.bab 3 pla kura2 mng krn kena menyeberang sungai). jika kelebihan ini digunakan untuk saling bantu membantu...pasti mereka akan lebih hebat lagi.
arakian, keesokan hari maka bertandinglah mereka. sebelum memulakan larian, mereka berbincang.Sebaik sahaja larian dimulakan, arnab mengangkat kura2 utk lari bersamanya..ketika tiba di sebatang sungai, giliran kura2 pula yg membawa arnab.maka smpaila mereka ke penamat dgn jayanya...

moral yg diberi oleh gb:sbg seorg guru, yg penting adalah teamwork.kalau kita ada kelebihan, kita kongsi dgn guru2 lain.kalau kita ada masalah, kita kongsi dgn guru2 lain.barulah sekolah itu akan maju dan cemerlang.

2.PRE-CONCEPT (kot...)

kata cikgu ahmad...org Melayu ni ada satu kelemahan..terlau berhati2 @ penakut.belum tahu apa yg akan berlaku..sudah ditegah...hal ini sepatutnya diatasi agar anak bangsa kita berani mengambil risiko untuk maju ke hadapan.tp bukanla dlm hal2 dadah,maksiat dan sebagainya!

moral:beri dorongan kpd anak murid anda utk melakukan sesuatu yg baru.Berani membuat perubahan dan pembaharuan.

3.BILA LAGI?

mungkin mmg kita sbg org sabah lambat menerima kemajuan.duduk pun disekolah luar bandar serba kekurangan.tp kita kena ingat, kita ttp sama dgn pelajar lain disemenanjung.otak kita ttp sama.lihatla, kalau diIPT2...bukan sedikit pelajar sabah yg mendapat kecemerlangan.jd mengapa kita harus tidak percaya kpd diri?

sjk dr saat beliau memberi nasihat ini..semangat utk menjadi guru meningkat tetiba.Saya Sayang GB saya hehehehe
TABIK!

Monday, May 25, 2009

argh...ros?

R.O.S....

suma org nk citer ttg ros...ok la..aku citer la jugak.sikit jela...

aku...dtg lmbt.Yeah...kelas start kul 7 aku dtg 7.30.no assembly cz ada exam.hence, aku dtg dgn bapaku yg tersynta...huhuhu...GB aku agak hensem, berambut putih dan suara fuyyooo...romantik siot!!setelah mengenalkan diri dgn PKs yg ada dan bbrp org guru yg juga bekas guru aku...aku pun diberi tpt duduk. Tpt yg sgt sejuk cz dpn aircond.menggigil aku..

pastu jumpa Pk I..minta itu, minta ini..PAP!selonggok kertas yg macam2 bentuk tulisan dia bg kat aku...yeah!!tinggal sikit lg nk carik.bersandarkan kpd senarai guru2 yg aku kna jumpa...agak parah juga sbb aku mmg susah nk ingat cikgu yg mana. Balik ke meja, satu persatu cikgu yg pegang jawatan bg aku berhelai2 lg kertas..aku hnya mampu senyum and ucap time kaseh.

aku tak pi mna2 dh sbb aku terpukau dgn bahan2 dpn aku.Mulala kpla otak aku nk fikir...mcmana nk buat ulasan ni...alahai...aku pun rangka la sikit2...rangka punya rangka..plan punya plan...siap utk tugas PK I...bagus...hehehe..tp esok aku ingt nk bersiar2..pegi kantin..library dan semestinya kelas pendidikan khas..jgn tak tau sekolah kampng ada kelas khas utk bebudak sindrom down n sebagainya...aku pun nk mengimbau kngn ms aku brsekolah kt sini 6 tahun lalu.ms bangunan sek men aku tak siap dan terpaksa guna bgnn sekolah ni...tpt berhimpun, kantin, bilik guru n gelanggang silat huhuhu

ok la cukup sampai di sini.tata

Thursday, May 21, 2009

dilema

hidup aku terasa bosan dan kosong sekarang.ntah napa aku rs rindu dgn kawan2..aku mmg perlukan kawan2 utk menghibur..kalau tak aku stress...macam skrg..

aku mmg jenis manusia yg kuat berfikir.ada jak yg aku nk saratkan kepala otak aku utk difikirkan.tu la juga punca ku selalu stress..tp nk buat macam mana...dh aku suka...

tp..bila masalah yg mmg melibatkan aku dan perlu aku settlekan...aku malas nk fikir.aku jd org yg lepaskan je apa yg berlaku.bukan...bukan aku lari dr masalah tp bila memikirkan yg aku sgt terbeban mencarik penyelesaian...aku tak tahan..

itulah yg terjadi sekarang.aku tak tau apa nk buat.aku dalam dilema..dilema untuk menyenangkan hati banyak pihak.hati org semua perlu diambil kira..hati aku bagaimana?hm...ntahla..malas..malas nk memikirkan...

inilah masalah aku..aku tak nak masak ayam goreng sebab aku taknak mkn yg bergoreng lagi.tp semua nk ayam goreng utk hidangan malam ni.aku kena turutkan juga...isk..isk..isk...

Wednesday, May 20, 2009

kawan, sahabat..

masuk ari ni genap 1 minggu dah aku bercuti...duk rumah..masak..menyapu...kemas rumah...layan kucing2...itu jelah keje aku.Bila mak dah balik...aku pun lepak kat bilik mak.borak2...picit2 badan mak..kdg2 tu..tgk je mak tdo..bila malam,kalau aku rajin, aku akan lepak kat ruang tamu menonton tv dgn bapa aku yg hensem itu.petang2 aku akan lepak kat bilik kakak dan adik aku...borak2...terubat rindu aku..skrg ni aku tgh kira hari nk jumpa dgn family abg sulung aku lak..abg amjah tu aku dh jumpa ms hari balik...dh tak gemuk lagi..aku rindu dgn anak buah aku,Iris...dan nk jumpa kak ipar aku juga..kak ct...Abg aku yg second, Ady..makin gemuk dan semakin bijak bergaya...solo lagi..ada yg berminat?hehehe

macam tu la aku bila balik kampung.Maklumlah, jarang balik..setahun 3 kali je balik. Bulan 5, raya dan hujung tahun.bila balik aku lbh suka lepak kat umah.Tp kdg2 mmg tak tahan bosan gak..mulalah rasa nk berjalan2..bila fikir balik,aku bukan selalu balik pun.Nk berjalan2, tggu aku balik penang mmg puas jalan2.Nk tgk movie ke..pegi round penang tu ke...sampai dh muak.So aku rs,sementelah di kg ni...aku nk duk rumah.nnti bla dh jauh,tau pula nk rindu...

dlm ms seminggu ni, aku blum jumpa kawan2 aku lg. Semalam adalah aku berjejak kasih dgn kwn satu sekolah dulu, Nurdiyana Adrianie @ Nanan...dia keje kat celcom beaufort.Aku yg mmg terkejut gila babeng mmg xtau nk buat apa la..stakat tnya perkembangan semasa je..yelah, nk tnya apa lg kan?makin cantik..dh mmg dia cntik pun.suara pun ttp lembut mcm dulu..Aih...ni la kawan aku dr darjah 2..umur 21 bru jumpa balik...

aku bertekad...aku nk menjejaki semua kawan2 aku xkisahla masa sekolah rendah k..sekolah menengah ke...walaupun ada yg dh berkurun menghilang tanpa khabar mcm Saharudin Sailing dan Edmund Ying...sesapa yg kenal mamat dua org ni,tlg la gtau aku..byk lg kwn2 yg aku dh lama lost contact ni...so kpd mereka2 yg mengenali diri ini...tlgla contact balik...huhuhu
Berkawan biar beribu...bg aku kawan, sahabat adalah harta yg bernilai sekali...

Wednesday, May 13, 2009

Alkisah aku dan kucing

Kalau org yang kenal aku..mesti tau aku amat menggilai kucing.Aku boleh mengamuk sakan kalau nampak org sepak kucing, menangis kalau tgk kucing mati kena langgar dan hilang marah kalau kucing muncul depan mata.

Dulu family aku mmg byk kucing.Agaknya lebih dr 20 ekor kot.Tp kucing2 aku byk mati la, hilang la...macam2..Ada juga kucing aku yg lain fi'il nya.Contoh?Kucing aku ada yg gay,gila meroyan,sewel dan pelbagai ragam lg la.Kadang2 aku rasa aku lg faham kucing aku dr manusia hehehe

sekarang ni kucing aku tinggal 7 ekor je.Sedih betul sebab dh sikit.Ada 4 ekor jantan (Batik, Coco, Cici n Tam Tam) dan 3 ekor betina (Cicil dan 2 ekor anaknya yg tak bernama lg). Dorg ni suma tak mcm kucing2 aku yg dulu...yg paham arahan.kalau kata kuar, kuar la mereka.KAlau kata jgn masuk rumah, dudukla mereka di depan pintu.Yg ada skrg ni, nk kena angkat n kuarkan baru nk kluar rumah.Ada pulak yg kuang ajr gigit tangan aku...hai..sabar jelah..
Petang2 aku suka ajak kucing2 aku ni main kat laman rumah.Maka jiran2 aku pun melihat lah aku berkejaran dgn kucing aku.Jiran2 pun dh biasa dh dgn family kitorg yg mmg pencinta binatang.kucing2 dianggap mcm ahli keluarga sendiri.Boleh pula berborak dgn kucing2tu.Bukan setakat kucing, semut, lipas, ikan, rama2, biawak malah ular pun diajak bercakap.Ada juga jiran yg kata kitorg ni keluarga nabi Sulaiman sbb ckp dgn binatang..Apa2 jela..jnji xkata kitorg gila.

Bila aku duk mktb, aku berjump dgn org yg takut n benci kucing.Geng Indian tu la terutamanya...Melompat2 kalau tgk kucing.Aku pun xfaham..Pernah gak aku meleter og yg sepak kucing..sapa ek?xingat..Aku pun ada kucing fav ms kat maktab.Tp dah takda dh kucing tu tak tau mati k hilang k.Sekor kucing jantan besar yg aku namai Big C (big cat) dan Betty si kucing betina.Big C tu kak tun panggil kucing anjing.Sampai ati..comel apa...Badan sasa..Ganas lak tu..Betty lak lemah lembut dan manja..Dua2 kucing ni aku penah mandikan dan temankan aku tido kalau rumate aku takde...kalau kt umah..cici la jd peneman tido..

Hm..dh byk la aku melalut pasal kucing kot..aku takda apa nk tulis sebenarnya..Dh hari ni aku asyik melayan kucing dan mendapat satu cakaran cantik dr kucing aku..so, aku ingat nk tulisla ttg binatang kaki 4,berekor dan berbulu ni..Akhir kata...SAyangi kucing, Say no to cats violence!

Tuesday, May 12, 2009

Teka-Teki Teka-Teku

Jokes for the day to make you laugh...

Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak

Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah......

mari membaca

hm...xda apa nk citer so jom kita bergelak tawa dgn jenaka ini:

1.Salah Tafsir

Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yangbegitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanya minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupan dan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak..

"Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini kedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2."

Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral itu berenang2 di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arak menggeletek lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2 muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.

"Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu tunjukkan sebentar tadi??"

Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK...

P/S: Jd cikgu kena hati2 bila nk bg contoh

Monday, May 11, 2009

Perkara Pertama

Yeah!akhirnya aku kembali ke Sabah tercinta!!!!

niat aku adalah untuk memulakan sesuatu yang baru dengan kembalinya aku ke kampung ini.Masalah lalu biarlah pergi..aku dah tak larat nk fikir.Aku hanya berserah...

Biasanya kalau hari baru berada di sekolah mesti kita akan perkenalkan diri kan?So, I think i should go back to basic since i never mention of myself...i mean the 'basic' thing bout me...

Tanggal 17 Julai tahun 1988, seorang bayi telah dilahirkan oleh seorang ibu 31tahun bernama Dg.Sinah. Bayi itu dinamakan sebagai Azeyana pada mulanya namun ayahnya telah menambah dan mengubahsuai nama itu sekreatif mungkin sehinggalah terbentuk nama ZAIZEYANA YANTIE...nama itulah yg telah mendatang kesusahan kpd kebanyakan org untuk menyebut dan mngejanya...

Dibesarkan di Kampung Pimping Membakut, di sebuah rumah papan yg didiami bersama atuk dan nenek serta adik beradik yang lain. Si ayah bernama Zainal Amit, seorang guru manakala ibunya bernama Dg.Sinah, kakitangan JKR. Mempunyai 2 org abg, Mohd.Hamzah Zainal dan Mohd.Zaieddie Zainal;seorang kakak,Zainah Wattie Zainal dan adik perempuan Norhazadiana Zainal.

Pendidikan awal bermula secara formal di Sk.Pekan Mmbakut dan pendidikan agama di Sek Rendah Agama JHEAINS Kg Pimping (1997-1999) dan SRA JHEAINS Pekan Membakut (1999-2000).Setelah memperoleh keputusan yang agak cemerlang dlm UPSR (4A 1B)...SMA Inanam menjadi pilihan utk menyambung pelajaran tp xlama.Persekolahan menengah disambung di SMK Membakut (2001-2002).Apabila SMK Membakut 2 dibuka, maka berpindah pula ke sana sehingga tamat SPM dengan jayanya...

Kini, masih bergelar pelajar jurusan B.Ed TEYL (Teaching English For Young Learners) iaitu kursus usahasama Institut Perguruan Persekutuan Pulau Pinang dan Universiti Utara Malaysia. Telah merantau selama tiga tahun menuntut ilmu dan akan terus berjuang selama 3 tahun lagi untuk menggenggam ijazah yang diimpikan.

Insya-Allah, suatu hari nanti akan meneruskan pembelajaran dibidang yang diminati spt Undang2 ataupun Persuratan Melayu atau Kaunseling...

Amat geli pada binatang lembik tp suka ular..Suka aktiviti air tp fobia dlm air dan hanyut hehehe
Amat gemar seni mempertahankan diri tp sukakan kedamaian. Gemar melancong tp benci shopping.suka membaca dan menulis tp kurang gemar menonton.gemarkan warna hitam, light purple,maroon dan putih.suka menari dan menyanyi tp hanya untuk kepuasan sendiri..Akhir sekali...sgt byk ttg diri ini boleh diperkatakan tp masa tidak mengizinkan..Apa2pun..inilah saya..seorang insan biasa...

Thursday, May 7, 2009

NGALIH!

tired!damn tired!

I thought I can survive but i cant
this journey seems like impossible to end
the dim light running from me...
go..and go away..

Man...i am exhausted.really exhausted. Back from KL last day, my body did not recover yet. Its true, time has change me and my body...

Here i am...in the middle of uum. Feels calm with the trees and the sound of the jungle. My soul singing together, hush the pain out from me. And i relief...

Tomorrow, i'm going back to Penang and get ready to go home. So long, i bid farewell. I try to start a new life..new diary..focus.Yes,that what i need.Focus. I hav dreams to catch. wish me luck in my journey...

T.O.P.E.N.G

kenapa perlu ada topeng?
kenapa perlu memakai topeng?

kiranya rupamu tak seindah yg dikhabarkan...
biarkanlah ia dr terselindung
andai kata tenungan mataku membakar
katakanlah iar aku beralah

serlahkanlah dirimu
jgn selindung di sebalik topeng buruk itu
buruknya dirimu tidakku hirau
kerna hatimu ada cahaya

Insan yg bertopeng
lepaskanlah ikatan
tunjukkan dirimu itu
biarku tahu siapa kamu...

Wednesday, May 6, 2009

dr sebuah desa...

dah seminggu dh aku bercuti rupanya..
aktiviti aku pun agak banyak juga...

2 may: BALIK PULAU

aku bgn lewat pagi tu. Kul 10 kot baru bukak mata.Bukak2 je, terasa macam nk gi berjalan2 tp bukan shopping complex. Aku pun berfikir.tiba2 aku mencapai handphone dan menaip msg 'gary, hang bz tak ari ni?jum kuar g balik pulau'.
Aku menanti balasan namun hp ttp membisu.namun, ktka jam menunjukkan angka 12...gary memanggil aku.
'sy bz la td packing barang...Mau kuar jam berapa ni'
'ooo...ikut kamu ja bah tu.sy mana saja'
'ok 12.30 tggu sy di gate recsam'
maka, berjalan2 lah aku dgn gary di Balik Pulau.sebuah pekan yg agak membangun. Ala2 Beaufort la..xbuat apa pun kat sini.Jalan2 je walaupun hujan turun..dengan semangat explorace, aku dan gary menyelusuri jalan2 di pekan itu hinggala dapat bas balik..komen Gary 'Wah..nanti sy mau pegi sinila.Betul2 beza dgn tpt lain yg sesak.Jalan pun mencabar mcm borneo highway.bestla'..Ya..itula temanku Gary, anak Sarawak...

3&4 Mei : Georgetown, Penang Road, Bayan Baru, Butterworth

Back to town. i've spent these two days wif aizat.since he driving to penang, we can easily go anywhere without worrying which bus to take, rushing to go here and there. So, as usual...even with a car..we still do the same thing..eat,movies,eat,popular book store. But with mirul, we break the rules!for the first time..i can see him karaokeing...hahahaha...man..so funny.juz me n mirul know how he change when he get the mic. Aizat?hehehe
On 4th, we went to Chowrasta buying my mum's present for this coming Mother's Day. Too bad that i cant celebrate it like last year. Nevermind...i bought something for my lovely mum..for kak ct..still searching...wait a...On that nite, chin and I were in KTM couch (first class) to KL Sentral. KL...here we come!!

5th mei : Kuala Lumpur

sampai kl dalam kul 5 setengah. Ngantuk gila walaupun ada katil dan cabin yg selesa. maklumlah, tidur tak nyenyak bila bergoyang2 and takut terlepas stesen. pepagi tu, mmg tak tau nk wtpe..sbb rasanya kl sama gak ngan penang..kul 10 k atas kot baru nk hidup. So kitorg menunggu teman si Chin iaitu Kam. Cute and funny guy la.Easy going person.Aku pun cepat mesra gak ngan dia ni.Mungkin sebab dia ni seumur n suka usik Chin gak mcm aku hahaha.Tak g memana pun.First gi Muzium. Hahaha..bukan buat assignmet tp mmg minat aku n Chin.Pastu pegi KLCC...Menuju ke petrosains dan habiskan masa 2 jam lebih kat situ. Best giler...then pegi jumpa my long lost fren - Erwin. Belanja dia makan kat Burger King.My God..he's changed! Look different..hair stylenya, bajunya...hm..kurus sgt.But yala, berapa tahun dia kat kl.Paham2 la kan jnji tak buat benda xelok sudah. Ok la, dia pun dh keje.Gaji pun boleh tahan.So xkisahla...pas mkn, kitorg tunaikan janji bw Chin g Aquaria.Seronok dia tgk Pari, Jerung..aku ms tu mmg dh penat. Kuar2 je aku tertidur atas meja food court heheh...Malam kul 9 bertolak balik ke Penang. Sempat gak aku mengsms Zarie..Thank god..he's look fine.Dalam jam 3, sampai Penang, ambik teksi and balik maktab. Mata xleh nk tdo aku pun tgk2 la emel..jam 5 baru tdo n bgn jam 3 hehehe..xlayak betul jd bini org.

7th Mei : Sintok, UUM

This will be my last destination b4 going back to sabah. I going to spend 2 days and 1 night wif Mahirah. Helping her to pack all her stuff and on 8th, back to Penang wif her and her fren. On 9th, after sending her fren to airport..Georgetown is waiting.At night, we will watching a theatre at Auditorium P.Ramlee..hope that she enjoys her days here..

11th:SABAH!!!!!!!
arghhh...xsabarnya.tp barang sat hapa pun tak pack lg harharhar

tu la dia...dr pekan kecil --> Bandar Besar --> Ceruk negeri (hutan sintok) dan akhirnya aku akan meneruskan cuti2 ku di negeri tercinta..

CountDoWn Balik KamPung : 4 DayS to Go!!!

Saturday, May 2, 2009

1st..2nd and 3rd

ada 3 org lelaki pernah muncul dlm hidupku (slen drp ahli keluarga la)...ketiga-tiganya amat sukar utk aku fahami..dan aku yakin..mesti dorg pun susah nk faham aku..

1st
dia ada satu kelebihan yg xda pd yg lain. Dia memiliki kunci pintu hati...hm...malas nk ckp byk ttg dia..entries sebelum ni byk crita ttg insan ini...kalau rajin..bacala..kalau aku cite balik..xpasal2 sayu lg..penang ni dh ujan, tambah ujan airmata aku..xpasal2 banjir kang hahaha

2nd
aku tak taula ttg yg sorg ni..kitorg kawan baik sebenarnya...minat sama..kalau dalam satu2 aktiviti, dia jd ketua..aku pembantu.aku ketua...dia pembantu..mcm tu la..tp dia ni.aku kesian gak.jd mangsa...tgh2 aku try utk balas perasaan dia...yg 1st tu dtg..so..korg tau la kan apa jd...bila yg 1st let me go...aku terjumpa yg ke3...ada jg la lain2 hal yg menyebabkan napa aku pegi pada yg ke3 ni...tu...xyah cite la..maklumlah..masa tu muda lagi

3rd
yg ni..yg sekarang la..dia senior aku kt mktb ni..napa aku bleh dgn dia ni mgkin sbb dia ni baik..ambil berat...macam abg aku la..yela..umur pun tua 2 tahun...for now..agak bahagia la juga..walaupun yg 1st tu muncul balik (mmg dia suka muncul xkena masa kot), aku cuba pertahankan juga hubungan aku dgn dia ni.mklumlah, permulaan cerita kami penuh tangis dan luka...huhuhu...hm..apa kesudahan dgn yg satu ni?aku pun tak tau...org jauh..kalau ada jodoh adalah...besar gak cabaran di hadapan ni...family aku leh terima ke tak?well...keadaan menentukan.

*aku xtau pun apa yg aku merepek ni..ntah..tiba2 terlintas difikiran nk cite hal ni..ikut hati je..
korang jgn ingat aku player pulak..aku ni...ntah..aku pun tak paham.pikir je la apa korg nk pikir..xkesah...k la..nk bersiap kuar..daa

Friday, May 1, 2009

Men..So Unpredictable

I've got this from one of my frens..Quite shocked..these statements has answered all my thought --> man = mystery

1) Guys may be flirting around all day, but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about....

2) Guys are more emotional than you think, if they loved you at one point, it'll take them a lot longer then you think to let you go, and it hurts every second that they try.

3) Guys go crazy over a girl's smile (:

4) A guy who likes you wants to be the only guy you talk to.

5) Giving a guy a hanging message like "You know what?..uh...nevermind.." would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking. And he'll assume he did something wrong and he'll obsess about it trying to figure it out.

6) If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.

7) A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.

8) GUYS LOVE YOU MORE THEN YOU LOVE THEM!!!

9) Guys use words like hot or cute to describe girls. They rarely use beautiful or gorgeous. If a guy uses that, he loves you or likes you a whole heck of a lot.

10)If the guy does something stupid in front of the girl, he will think about it for the next couple days or until the next time he spends time with the girl.

11)If a guy looks unusually calm and laid back, he's probably faking it and he is really thinking about something

12) When a guy says he is going crazy about the girl, he really is


13)When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, "Please come and listen to me

14)If a guy starts to talk seriously, listen to him. It doesn't happen that often, so when it does, you know something's up.

15) When a guy looks at you for longer than a second, he's definitely thinking of something.

16) Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions and are MAD confusing but somehow are drawn even more to them

17)A guy would give the world to be able to read a girl's mind for a day.

18)No guy can handle all his problems on his own. He's just too stubborn to admit it

19)NOT ALL GUYS ARE RUDE!!! Just because ONE is RUDE doesnt mean he represents ALL of them

20)WHEN A GUY SACRIFICES HIS SLEEP AND HEALTH JUST TO TALK TO YOU, HE REALLY LIKES YOU AND WANTS TO BE WITH YOU AS MUCH AS POSSIBLE

21)Even if you dump a guy months ago and he loved you he probably still does and if he had one wish it would be you to come back into his life

*more than 50% of these statement are beyond my expectation. Guys..SORRY! ~_~

Thursday, April 30, 2009

2+1=Penang

satu semester berlalu pergi. perasaan? pelbagai...sedih sebab lepas ini aku tidak akan berada di bumi penang ini lagi. Aku akan berhijrah ke Sintok..Menghabiskan 2 tahun pengajian di sana. Saat ini, tatkala ufuk barat berwarna jingga..aku mengenang kembali perjalanan hidupku selama tiga tahun di sini.macam2..byk asam garam menambah rasa dalam hidupku di bukit coombe ini. Aku menemui rakan2 yg baik, pengajar yg berdedikasi, rakan setugas yg bertaggungjawab, juga insan bernama Aizat Rushdi.

Di sini juga aku mula belajar untuk bersabar, mengawal amarah, mengawal perbelanjaan, memikirkan perasaan org lain dan naik bas! hahaha takda la...lepas ini bas2 rapid penang akan kehilangan pelanggannya ini. Kafe mami ishah xkan dikunjungi lagi. Aku akan merindui segenap inci Institut Perguruan Persekutuan ini. Aku akan merindui Perangin Mall, BJ Complex, Queensbay Mall, Chowrasta, Nite Market Sg. Dua dan sudah tentu TESCO!dua tahun lagi...anak sabah ini akan bertemu dgnmu lagi...PEnang...hatiku bertaut di sini...

EMPTY

i tired of crying
feel like i'm dying
i should not lying
anything bout my feeling
yes, i keep remembering
but that seems like killing

* utk kengkawanku yg kebingungan apb membaca entries aku kebelakangan ini..
no..that man is not the man that u guys thinking. He is not Mr. Tulang or Cikgu Daud (kpd sesapa yg xtau, dua nama ini refer pd org yg sama).

He, that man is someone from my past. A man that own my heart for so long. He has back. I cant controlled my feeling, myself...He means a lot to me. But..yeah...things has past. He's gone again..and i'm fine now. empty.end.

Wednesday, April 29, 2009

MY BIGGEST FEAR...they come without mercy

ELT...
yup...still got 1 paper tomorrow
still did not prepare
notes are everywhere
cant imagine that i'm scared!

heart is full with sorrow
but no one ever know
way hav picked,yet need to follow
yes...its done before tomorrow

i do survive
but i dunno will i be alive?

ELT oh ELT
my dreams is nightmare
but hey..who care?

*arghhhh!!!!!tension melanda.xleh baca,xleh focus.Esok nk exam!!!

Sunday, April 26, 2009

i am the one you should blame...

for these 4 days...i admitted that i was a bit mad and confused.

but...it is over for now. whatever happen in the future, its god's will..We are friends..not more than that. I have to admit, not easy for me to accept other man again when there is someone beside me. I try as i can not to give him hopes..I know he understand.

For you, arcj..if you read this..I am very sorry...I havent changed.I still with you...but i really need time.this thing is beyond my imagination. My heart need to heal first, and i know it is similar with yours too.

i am a stupid girl..i know...i am Sorry...