Saturday, September 25, 2010

mahkota

dulu-dulu...masa sekolah...
(sila baca dgn dialek sabah)

tpt kejadian:surau pompuan
masa :spot check mengejut

cikgu : Hah,Yantie.Buka tudung kamu..ckgu nk check ni
yantie: (membuka tudung dgn selamba..)
cikgu: hah,ni apa ni..nama ja pengawas..kamu pun kaler rambut kamu juga?!
yantie:ish..cikgu ni..mana ada sa kaler rambut..tengukbetul2 bah ckgu..
cikgu: bah..yang kaler coklat2 ni apa?
yantie: ini ori la ckgu..mana ada masa sa mau kaler2 rambut
cikgu: betul ka?mcmana ckgu mau pecaya kamu ni?
yantie:iya..ckgu tnya sama kawan sa..dia kenal sa dr kecil lg..nda pun..ckgu tnya sa punya mama..
cikgu:betul ah...kali ni ckgu pecaya sama kamu..
yantie:iya ckgu..pecayalah (nyanyi lagu siti Percayalah)

yang nyanyi lagu tu aku tipu huhhu...gila kot ckgu dhla muka garang..nk memain pulak..

meh aku tnya korg..korg nk kaler rambut ke?
nak?
tak nak?

nasihat aku..tak payahla...buat apa nk kaler2 rambut...tak natural betul..lagi satu, kalau korg tak perasan..org yg kaler rambut especially kaler light brown,merah,blonde,perang and bukan yg gelap2 ni nmpk sangat pelik dan sorry to say...huduh!lagi2 kalau yg kulit xberapa nk cerah tu..nmpk murah tau...

lgpun, spjg pengamatan aku la kan..byk org yg kaler rambut ni, mmg nmpk fake gila sbb beza warna rmbut dgn bulu2 lain yg ada kt bdn cthnya kening...weird kan kalau rambut blonde,kening hitam..mcm badut la pulak...

so,kpd yg berambut hitam mulus pekat tu..sygila warna rambut anda..bukan senang nk dpt kaler mcm tu..melanin kulit anda berfungsi dgn baik tu..syukur la byk2..natural beauty tu kan cantik...

p/s: Bersyukur ke hadrat Illahi krn ciptaannya yg sebaik-baik ciptaan
p/s/s: kdg2 suka gak kalau org kaler rmbut yg sesuai dgn kulit n diri dia..
p/s/s/s:sekadar coretan pandangan..jgn ada plak yg terasa..rambut ko..lantak ko la..cantik aku puji..buruk aku kutuk huahuahua...

3 comments:

ceguzeha said...

hihi.
i vote for black hair.
wohh.hitam kan menawan :)

Azeyana Zainal said...

gaya mutu keunggulan

aku si marhaen said...

heheh. bagus punya set induksi ko buat! sia pun pernah kena tuduh dye rambut juga. padahal rambut sia nda cukup nutrien...